Repressionen kommer tidigt i år.

Det är en månad kvar till klimatmötet i Köpenhamn, men i Danmark förbereder sig politikerna genom att ge polisen extra befogenheter och genom att tiodubbla böter för den som inte lyder polisens order.

Den danska regeringens nya lagpaket (kallat ”lømmelpakke”) som förbereds för att kunna klubbas igenom  innan klimatmötet ger polisen rätt att gripa personer och häkta dem i upp till tolv timmar. Utan misstanke om brott. Dessutom införs böter på upp till 5 000 danska kronor för den som inte lämnar en demonstration när polisen säger så. Lagpaketet innehåller också höga fängelsestraff för den som hindrar polisens arbete.

Den danska klimatrörelsen är djupt kritiska till de nya lagarna och menar att det är ett sätt att skrämma personer från att uttrycka sin åsikt under Köpenhamnsmötet.

I ett öppet brev i The Guardian riktar flera internationella organisationer kritik mot de nya lagarna.

Utöver detta diskuteras också om aktivister utklädda till pandor, isbjörnar, pingviner eller andra utrotningshotade djur kommer att gripas på grund av Danmarks lagar mot maskering i demonstrationer. Polisen har meddelat att de inte kommer att gripa några pandor, åtminstone inte så länge de beter sig fredligt. Peoples Climate Action har dock av polisen varnats för att ”den första pandan som drar fram en järnstång kommer att sumpa det för de andra fredliga pandorna”.

Missa inte Effekt guide till Köpenhamnsmötet. Hur man tar sig dit, hur man hittar boende och vad som händer på plats.