Orkanen Jimena sveper in över Mexiko och det känns som att den även svept in i nyhetsflödet. Forskarnas varningar följs av tips om flygresor till nya semestermål. Regeringens mål om att minska utsläppen följs av regeringens förhoppning om att den ekonomiska tillväxten (och därmed resursförbrukningen och utsläppen) snart börjar öka som vanligt igen.

Forskare vid Royal Society i Storbritannien upplever att hoppet snart är ute och har därför börjat undersöka möjligheterna till så kallad geoengineering, det vill säga olika sätt att kyla ner planeten med olika former av kreativa metoder (speglar i rymden, koldioxiddammsugare etc).

Det säger något om hur illa ställt det är. Och hur viktigt det är att politikerna lägger prestigen åt sidan och hanterar klimatkrisen som den nödsituation det är. I våras skrev jag i Arbetaren om hur flera stora organisationer var oroliga för att Sverige i egenskap av EU-ordförande inte skulle ha modet att driva på för ett bra klimatavtal. Nu kommer samma kritik från politiker och tunga organisationer i Danmark.

– Vi har ingen ledarhund på klimatområdet i Europa längre. När Sverige
istället borde ha tryckt på och fört processen framåt håller det hela
nu på att rasa samman, eftersom landet helt frånsäger sig sitt
ledarskap, säger till exempel Steen Gade, (SF), ordförande i Folketingets
Miljöutskott, till Berlingske Tidene.

Under hösten planeras flera klimatarrangemang som förhoppningsvis kan ändra på detta genom att skapa mer press på Fredrik Reinfeldt och Andreas Carlgren.

Bland annat är Effekt högst inblandade i Klimatforum 2009 på ABF-huset i Stockholm. Programmet för detta är nu ute. Vi är grymt stolta över det, så missa inte att kolla in det.

 

Media: Orkanen Jimena (DN, SVD)