Ruinerna efter pappersbruket i Deje, Värmland. Foto: Jan Jörnmark.

Tidigare tipsade David Jonstad här på bloggen om den lysande dokumentären Requiem for Detroit. Även jag såg den (finns strömmad här) och blev alldeles tagen. Att den stad som en gång varit bilindustrins hjärta nu står så ekande tom och förfallen hade jag inte en aning om.

Men Detroit är trots allt långt borta, tänker jag. Tills jag hamnar på utställningen Övergivna platser på Tekniska muséet i Stockholm.
Jan Jörnmark har under flera år rest runt i Sverige och dokumenterat platser som inte längre används. Han visar nedlagda pappersbruk, varv och rullgardinsfabriker.
Men det är inte bara industrierna i de forna brukssamhällena som ekar tomma. Med arbetstillfällens försvinnande rycks mattan också undan för allt annat som kretsade kring bruken. Det sociala. Jörnmark fotar fallfärdiga tomma folkparker och miljonprogram som ingen längre har en tanke på att bo i. Nu kryper träden allt närmre in på knutarna, och husen används som kuliss för paintballspelande ungdomar som spelar upp strider mellan Israel och Palestina.

Rötterna som sakta spränger sig igenom tegel och betong är en bra påminnelse om att ingenting av det som mänskligheten lyckas åstadkomma är permanent. Jag undrar vilka ruiner Jan Jörnmark kommer att kunna skildra om ytterligare 20 år. (Och kan inte låta bli att snegla lite mot bygget av ett minst sagt omdiskuterat pariserhjul som just håller på att uppföras nere vid vattnet i Göteborg…)

Utställningen med Jan Jörnmarks bilder pågår till den 29 augusti.