Alliansen öppnar nu upp för att Sverigedemokraterna ska kunna ta plats som ordförande i ett eller flera av riksdagens 15 utskott efter valet i höst, det kunde både SVT Nyheter och SR Ekot rapportera om i går.

Tidigare har allianspartierna och de rödgröna partierna kommit överens om att inte låta Sverigedemokraterna inneha denna post i något av utskotten. Men Alliansen vill nu ändra på detta och utgå från samtliga partiers storleksordning när man gör upp om platserna efter höstens riksdagsval.

Vilket eller vilka utskott det skulle handla om ser därför ut att bli uppe för förhandling.

Klimatfrågorna faller i dag primärt under miljö- och jordbruksutskottets kompetens. Ett scenario är därmed att Centerpartiet genom denna nya position öppnar för att Sverigedemokraterna ska kunna få den viktiga ordförandeposten i det utskott som har hand om just klimatfrågorna – detta bara ett och ett halvt år efter att Centerpartiets partiledare Annie Lööf i en debatt med Jimmie Åkesson i TV4 sa att Sverigedemokraterna ”i grunden är klimatförnekare”.

 

***********

Uppdatering: Under fredagen meddelade både Annie Lööf och Jan Björklund att frågan inte längre är aktuell, detta i och med att det står tydligt att det saknas ett bredare stöd för denna förändring från övriga riksdagspartier.