Om drygt två veckor inleds i Nagoya, Japan ett möte med det anonyma och tråkiga namnet COP10/COP-MOP5. Bakom namnet döljer sig dock en brutal verklighet som inne på toppmötesområdet inte kommer göra sig gällande annat än i form av siffror och stapeldiagram: mänsklighetens allt snabbare uttrotning av livet på Jorden.
Toppmötets devis – ”Liv i harmoni, in i framtiden” – låter fint, men ger knappast en bild av verklighetens scenario. Nästan 40 procent av världens fiskarter är utrotningshotade, 20 procent av däggdjursarterna och runt 12 procent av alla fågerlarter hotas att utplånas. Det har riktats kritik mot att FN:s så kallade röda lista över utrotningshotade arter fixerat sig vid de nämnda sorternas liv, vilket gör att bilden av planetens tillstånd haltar. Lavar, larver och plankton är minst lika avgörande för livet på Jorden. Enligt en artikel i Science kan den röda listan tredubblas om andra sorters liv, till exempel insekter och svampar, inkluderas i samma utsträckning som fågel, fisk och däggdjur.
2002 antogs en FN-konvention om biologisk mångfald som konstaterade att i år skulle utrotningstrenden ha brutits. Så blev det nu inte. 2010 är FN:s internationella år för biologiskt mångfald och det som skulle kunnat ha blivit en framgångssaga, har nu blivit dess motsats. En katastrof. Parallellen till FN:s konvention om fattigdomsbekämpning är tydlig. Vilja tycks saknas när det gäller värnandet av liv på som inte går på två ben, har tillgång till telefon och eget facebookkonto.
PS. Missa inte toppmötets egen sång, Welcome to COP10 (texten hittar du här).
Robban • 4 oktober 2010 kl. 16:41
Jesper:
Kan inte du/Effekt rakna på vad det skulle kosta att radda/återstalla varlden ekologiskt jamfart med kostnaden for finanskrisen?
http://svtplay.se/v/2171039/rapport/450_miljarder_ska_radda_irlandska_banker?cb,a1366518,3544,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,2171039/sb,p103263,1,f,-1
Jesper Weithz • 5 oktober 2010 kl. 18:48
Robert, ingen vore gladare än jag (jo kanske resten av Effektgänget) om vi hade resurserna att göra en sådan uträkning. Så tyvärr. Men det finns säkert någon som räknat på det. Sternrapporten har väl någon kalkyl om jag inte minns fel. Men man kan misstänka att de siffrorna hunnit bli, som Mr Stern själv kanske skulle ha uttryckt det, slightly out of date. Googla och säg till om du hittar!
Mikael Malmaeus • 7 oktober 2010 kl. 10:09
Det finns en sådan rapport, kallad TEEB-rapporten. Läs mer här:
http://www.cbm.slu.se/bm3.php
Göran Ekblad • 6 oktober 2010 kl. 14:07
Med risk för att bli tjatig. Fattigdommen är inget problem som vi måste bekämpa. Det är ”rikedommen” som förstör världen, dödar växter och djur och så småningom oss själva. Rikedomsbekämpning skulle vi behöva, den skulle vara global, börja uppifrån och ha målet att vi skulle dela ungefär lika på jorden och bara förbruka 0,9 jordklot/år.
En utopi naturligtvis, men mitt barnbarn William (1 år) skulle säkert få ett mycket bättre liv om vi kunde börja arbeta åt det hållet nu.
Barbro Kalla • 7 oktober 2010 kl. 22:03
Varför diskuteras inte detta viktiga möte som snart äger rum? Är det för att Nagoya i Japan ligger längre bort än Köpenhamn?
Är det för att insikten om vad COP10 verkligen handlar om är för jobbigt för oss att tänka på?
Vem i Sverige har ansvar och tar ansvar för konventionen som vi ratificerade 1993? Var berättar man om detta?