Ekot rapporterar i dag om fenomenet landgrabbing: rika och nyrika länder som lägger beslag på fattiga länders jordbruksmark. Det är ett otäckt tecken i tiden som visar hur de som har råd förbereder sig för konsekvenserna av de multipla kriser som vi står inför, särksilt mat- och energikrisen.
Trenden just nu är att inte bara länder köper andra länders mark, finanskrisen har fått allt fler privata investerare att ge sig in på landgrabbing-marknaden.
I Ekots rapportering låter det som att det bara är nyrika länder som Sydkorea, Saudiarabien med flera som ser guld i andras odlingsjord. Men även Sverige finns med bland landgrabbarna. Representerade av privata företag som finansieras med svenska pensionssparares pengar. Företaget Alpcot Agro har tagit kontroll över 135 000 hektar mark i forna Sovjetunionen. Företagets störste ägare är Tredje AP-fonden, men även Andra AP-fonden finns bland de största ägarna.
Dessutom bör man i landgrabbing-sammanhang uppmärksamma kommunägda företaget Sekabs försök att knipa åt sig mark i Tanzania för att odla etanolgrödor på.
Jag skrev i somras mer om detta och om hur odlingsbar mark är på väg att återigen bli den dominerande maktfaktorn i världen (”Kolonialismen är tillbaka” i Aftonbladet).
Camilla • 17 november 2009 kl. 12:23
Intressant att du tar upp detta. Viktigt!
Speciellt att man som pensionssparare är med och betalar detta. Hmm.
Gäst • 17 november 2009 kl. 17:03
dessvärre så är det väl som vanligt ändå ”better you than me” som gäller när det är svält på tapeten…
Gäst • 19 november 2009 kl. 15:31
Vad gäller det kommunala bolaget SEKAB så har ca 170 milj av kommunala medel satsats – och försvunnit – i ett landgrabbingprojekt för etanolodlingar i Tanzania. Mangroveträsk och skogar hotas och enorma vattenmängder kommer att gå åt till odlingarna.
De kommunala ägarna motsatte sig till slut det hela.
Då skänkte SEKABs styrelse projektet till tre styrelseledamöter ! Men kommunernas företag SEKAB band samtidigt upp sig för stora etanolleveranser från de tre styrelseledamöternas företag. Så i Sverige stödjer t.o.m. kommunala bolag landgrabbingen, nu genom off-take avtal.
Sammanlagt över 1,6 miljarder har riskerats av kommunala medel i SEKAB som också sysslar med majsetanol i Östeuropa.
Och allt för att vi i Sverige ska kunna fortsätta att köra med törstiga etanolmotorer som höjer bränsleförbrukningen med 30-40 %.
Flera stora miljöorganisationer har nu varnat för biogrödornas skadeverkningar och att CO2-utsläppen till och med kan öka.
Se:http://www.transportenvironment.org/News/2009/11/EU-biofuel-rules-likely-to-cause-more-harm-than-good/