Dagens snackis i dag är utan tvekan tradern Alessio Rastani som i BBC säger rakt ut hur kört det är för vårt finansiella system (missa inte reaktionerna från programledarna efteråt):

I de flesta fall verkar det finnas en tyst överenskommelse om att folk som arbetar inom finansvärlden försöker göra allt de kan för att lugna marknaden, även när de uppenbarligen är djupt oroliga för framtiden. Rastani verkar inte bry sig om någon sådan överenskommelse.

Han är uppenbart smitttad av den cynism och det egotänkande som präglar vårt moderna samhälle. Rädda dig själv – skit i andra. Han verkar till och med förespråka att man ska försöka berika sig på andras olycka genom att göra rätt placeringar i den kommande finanskollapsen.

Därmed ger Rastani ett exempel på det som Nicole Foss länge varnat för, att de redan rika kommer att få mer makt i en djupare ekonomisk kris – om inte vanliga människor förstår vad som är på väg att ske och förbereder sig ekonomiskt för detta. Nicole Foss uttrycker det som att vi måste se till att behålla så mycket värde som möjligt i botten av pyramiden. Bäst görs detta genom att minska sin skuldsättning, målet bör vara att ha så lite skulder som möjligt. Andra sätt är att satsa sina pengar på sådant som är värdebeständigt och som ger möjligheter att utveckla alternativ när de övergripande systemen rämnar. Köp av produktiv mark är ett exempel.

Jag tycker att det verkar som att allt fler inser att samhället inte kommer att tuffa på så som det har gjort under efterkrigstiden. Att det kan gå väldigt illa. Men många faller snabbt över i den direkta motsatsen till evig tillväxt, undergång och apokalyps. Som om det bara fanns två lägen. Och i det senare fallet, lyder tankegången, är det skitsamma om man har byggt någon beredskap eller ej, allt är ändå kört.

Det troligaste scenariot är naturligtvis att framtiden kommer att bjuda på något annat än vare sig konstant uppgång eller totalt sammanbrott. Ett brett spektrum av möjliga utvecklingar som man kan stå bättre eller sämre rustad för.

Alessio Rastani vill använda krisen till tjäna pengar, vi andra kan använda den till att bygga ett bättre och mer hållbart samhälle. Fast det lär inte ske om vi blir tagna på sängen.

Andra om BBC-klippet: CornucopiaMusik @ Centrifugen och Zero Hedge.

[UPPDATERING] Alessio Rastani var som många misstänkt lite för ärlig för att verkligen vara en seriös trader inom finansvärlden. Han handlar visserligen en del med aktier, men säger till The Telegraph:

I’m an attention seeker. That is the main reason I speak. That is the reason I agreed to go on the BBC. Trading is a like a hobby. It is not a business. I am a talker. I talk a lot. I love the whole idea of public speaking.

I agreed to go on because I’m attention seeker. But I meant every word I said.