Jag vet inte hur vanligt det är att cyklister i Sverige blir åthutade av arga bilister att de borde hålla sig undan eftersom de inte betalar för vägarna. Men i Storbritannien har ett gäng cyklister i alla fall blivit så trötta på det att de har startat kampanjen ipayroadtax.com. Fordonsskatten går nämligen inte till att bygga vägar, utan finansieras gemensamt av alla medborgare, förklarar upphovsmännen tålmodigt.
” Hopefully, it’s a site to make people pause and think about an issue that too many assume to be minor or trivial but which many of those on the receiving end of threatening behaviour from “road owning” motorists know only too well can be a real danger.”, skriver Carlton Reid som har startat sajten. Och illustrerar med följande filmklipp:

 

 

Oavsett om det är ett argument som används här eller inte är det bara att se sig om på vägarna för att det ska bli tydligt vilka fortskaffningsmedel som får mest kvadratmeter (och väghållning) för skattepengarna.

Men: som cyklist är det synd att bara gnälla. Det finns en massa bra saker också. Bara det att våren gör det möjligt att cykla utan att behöva oroa sig för att halka (åtminstone på stockholmska breddgrader) är grymt skönt. Andra roliga saker är de sajter på nätet som kan hjälpa en att välja rätt och snabbast väg även om man inte kör bil. Stockholmare kan prova cykelreseplaneraren.

I Lund finns Resejämföraren, som tydligt visar skillnaderna mellan olika färdsätt för olika sträckor. Knappa in start och mål, så kommer en tabell över hur lång tid resan tar med cykel/bil/buss/till fots, vad den kostar, hur mycket CO2-utsläpp den ger upphov till – alternativt hur många kalorier den bränner.
Resejämföraren bygger på en openstreetmap-applikation som fungerar ungefär som Wikipedia. Det innebär att alla som vill kan dela med sig av sina bästa cykelrutter.
Någon gång i framtiden kommer förhoppningsvis också funktioner som visar hur backiga olika rutter är.

 

Fler som är glada över att cykla: Bloggen Malmö-Lund på cykel, cykelsmart.se