På lördag sprider sig taktiken från den arabiska våren till den amerikanska hösten. Den 17 september är utropad som aktionsdag mot finansvärldens mecka – Wall Street. Mobiliseringen är i full gång för att få tiotusentals människor att välla in i affärsdistriktet i New York och därefter ockupera det genom att sätta upp ett tältläger.

Organisationen Adbusters som tagit initiativ till protesten skriver:

The perpetrators of the massive financial fraud have been allowed to
slip quietly from the scene and continue business as usual. Our elected
representatives in Washington have become so tightly intertwined with
the financiers and bankers that public accountability has all but
vanished.

#OCCUPYWALLSTREET is
all about breaking up that cosy relationship between money and politics
and bringing the perpetrators of the financial crash of 2008 to justice.

Nyligen anslöt sig hackergruppen Anonymous till ”S17”-samlingen vilket fått amerikanska myndigheter att varna för störningar av den digitala infrastruktur som bär upp finanssektorn. Anonymous har, med hjälp av hackerattacker, understött en lång rad protester de senaste åren. Under revolutionerna i Tunisien, Egypten och Libyen stängde gruppen ner eller tog över flera hemsidor som tillhörde de störtade regimerna.

Samtidigt planeras liknande protester i Milano, Paris, Madrid, Valencia, London, Lissabon, Aten, San Fransisco…

Det låter lovande, frågan är dock hur mycket av detta som är snack och hur mycket som blir verkstad.

Dessutom: medan demonstranterna på Tahrir-torget i Kairo kunde enas om ett enkelt krav – ”Avgå Mubarak”, har Wall Street-aktivisterna svårare att hitta något lika givet. Adbusters ursprungsförslag till krav var ”att tillsätta en statlig kommission med målet att avskaffa den påverkan som näringslivets pengar har över Washingtons politiker”.

Inte så catchy tyckte Max Keiser i sin tv-show The Keiser Report och föreslog i stället demonstranterna att rikta sin ilska mot den amerikanska centralbanken med kravet ”Avgå Ben Bernanke”.

Som bilden här intill antyder förblir ett enande krav oklart. Men det är kanske inte hela världen.

Kanske hinner polisen slå ner alla eventuella protester innan de ens har påbörjats, kanske blir det succé. Hur som helst är det spännande när det börjar röra på sig i imperiets hjärta.

Läs också Paul Farrells kolumn om protesten på Market Watch.com.