52, exakt!

Jag fastnar framför ett test där vardagens livsstil plockas isär. Det räknar ut hur mycket slavarbete som ligger bakom mina konsumtionsvaror. Utan konkreta exempel är det lätt att glömma precis hur intrikat det globala samhället är. Hur långt vissa ingredienser i mitt läppstift har färdats. Hur många som har hostat sönder en lunga för att bryta coltanet i min telefon. 

Jag älskar test. De är roliga. Och det här är dessutom riktigt väldesignat. Alla har ju inte läsvanan att tackla en lång, komplicerad text.

Det finns nackdelar med snajdiga presentationer, såklart. All snyggt förklarad fakta måste backas upp av gedigen kunskap, forskning och diskussion. Färgglatt och lättillgängligt är en slutprodukt, ett presentationsverktyg, som inte kan ersätta välgrundat, arbetsamt teoribygge. Dessutom är det svårt att göra saker roligare utan att samtidigt råka fördumma, förenkla eller förvilla. 52 personer har slavat för mina prylar, visar det sig. Det låter som en misstänkt exakt siffra. Det är som BBC:s interaktiva sajt om jordens befolkning, där man kan se som vilken person i ordningen man är född och där ett räkneverk obevekligt tickar upp mot 7 miljarder människor på jorden, sekund för sekund. Det är klart att uppgifterna inte är precisa. Det är klart att räkneverket inte stämmer på pricken. Vid vilket ögonblick vi når 7 miljarder, denna jättesiffra, är förresten inte ens poängen. Det viktiga är effekterna och vad vi kan göra för att vända utvecklingen.

Men interaktiva sajter och test fäster vår uppmärksamhet på vad det är som händer. De är bra kommunikationsmedel. Och spelar det så stor roll att siffrorna är lite för konkreta, händelseförloppen lite för direkta? De inspirerar till engagemang och sätter mig själv i relation till resten av världen. 52 personer. 7 miljarder människor, precis nu. De ger ett omskakande perspektiv. Det behövs.

Kommentarer

Skrivet av Martin Saar den 31 okt 2011 - 11:11.

Hej Matilda!

Vi reagerar olika på siffror som vi inte kan ta till oss. Sju miljarder i detta nu! So what, vad kan jag vi göra åt detta? Dessvärre väldigt lite, utan världen rullar vidare.

Om du sätter dig in i befolkningsutvecklingen och lyssnar på Hans Rosling och studerar FN:s prognoser, så är befolkningsökningen under kontroll och den kommer att plana ut på 9-10 miljarder. Och detta kan vi inte göra något åt!

Gomorron Sverige intervjuade Hans R idag måndag, som pedagogiskt redogjorde vad som kommer att ske de kommande 50 åren och vad vi kan göra! Skapar vi fred i Kongo och Afganistan kan antalet människor minska något på 50 år sikt.
Annars är befolkningsökningen under kontroll. Dock vill jag tillägga att det Hans R för fram, förutsätter fortsatt tillgång på naturresurser främst fossil energi som olja. Och hur många tror på det?

http://svtplay.se/v/2584644/hans_rosling_vi_ar_pa_vag_att_na_en_ny_balans

Skrivet av Matilda Welin den 1 nov 2011 - 02:21.

Hej Martin!

Visst kan vi göra väldigt lite åt det som händer i världen, men att förstå sammanhangen är en alldeles nödvändig start (som kanske leda till någon form av ändrat förhållningssätt). Sju miljarder exakt spelar ju dock inte så värst stor roll, annat än som en maffig siffra att fånga folks uppmärksamhet med.

Tack för tipset om Hans Roslings fina grafik. Poängen är ju inte att befolkningen ökar i genomsnitt utan, just som Rosling säger, att den fortfarande ökar explosionsartat i de fattigaste länderna. Det är inte en jämn utplaning till 11 miljarder utan gigantiska regionala skillnader. Se till exempel http://www.dn.se/debatt/befolkningsokningen-storsta-hotet-mot-det-afrika.... Och stämmer det verkligen att de saker som behöver göras för att stävja DEN utvecklingen redan är gjorda? Fred i Kongo? Jämställdhet (en annan viktig faktor som visat sig stävja befolkningsökning)? Inte ännu. Det finns fortfarande mycket jobb kvar. För att inte tala om problemet med snabb energi som du nämner.

Mest kommenterade just nu

Bloggportalen

Senaste kommentarerna

  • Björn: Tyskland har beslutat sig för at avveckla kärnkraften...
  • ken: Varför just kol, olja och fossilgas? Varför inte även...
  • Madeleine Camenius: Nu har vi inte några robotar, men vi jobbar 07.45 till...
  • Farfar: Givetvis är analysen korrekt, vad gäller koppling...
  • Lasse: Nej det stämmer inte. I sin avhandling behandlar...