I bland går jag och önskedrömmer.

Tänk om klimatförnekarna har rätt – att vi inte befinner oss mitt i en pågående och allt värre ekologisk kris. Att den globala uppvärmningen stannade av 1998 och att vi kan slappna av nu. Låta politikerna snacka om jobb och ekonomisk tillväxt i den kommande valrörelsen, samtidigt som vi funderar på vilka prylar vi ska köpa till våra nära och kära i julklapp. Vad mycket lättare allt skulle vara.

Varje gång de tankarna kommer brukar verkligheten snabbt rycka tag i mig igen. Den här gången kom det genom ett pressmeddelande från Meteorologiska Världsorganisationen, WMO, som i samband med klimattoppmötet i Lima har publicerat sina preliminära observationer för 2014. Det är ingen munter läsning:

 • Det är troligt att 2014 blir det varmaste året någonsin. WMO:s generalsekreterare Michel Jarraud konstaterar därmed att 14 av de 15 varmaste åren någonsin har ägt rum under 2000-talet.
 • I början av året var medelhavsnivån rekordhög för årstiden.
 • Istäcket på Arktis fortsatte att krympa, som minst var det drygt fem miljoner kvadratkilometer i somras. Endast fem somrar har det varit mindre. Havsisen kring Antarktis fortsätter samtidigt att bli större, trots att temperaturerna stiger. Men flera faktorer påverkar detta, och forskarna tror att det bland annat handlar om att den globala uppvärmningen förändrar vindmönster.
 • 12 stora Atlantstormar gjorde vintern 2013/2014 till den blötaste någonsin i Storbritannien.
 • I maj drabbades mer än två miljoner människor av översvämningar i Bosnien-Hercegovina, Kroatien, och Serbien.
 • I maj och juni var nederbörden i Paraguay, södra Bolivia och delar av sydöstra Brasilien 250 procent mer än normalt, vilket bland annat drabbade 200 000 människor i Paraguay när Paranáfloden svämmades över.
 • Miljoner människor drabbades av översvämningarna i norra Bangladesh, norra Pakistan och Indien som orsakades av kraftiga skyfall under augusti och september.
 • Delar av nordöstra Kina och delar av Gula flodens och Huaiheflodens floddalar fick hälften så mycket regn som vanligt i somras, vilket orsakade allvarlig torka.
 • Delar av centrala och östra Brasilien är fortfarande drabbade av allvarlig torka och har haft vattenbrist i mer än två år.
 • Stora områden av västra USA var ännu i november drabbade av sommartorkan, och i vissa delar av Kalifornien, Nevada och Texas var nederbörden mindre än 40 procent jämfört med snittet under perioden 1961–1990.
 • Koldioxidhalten i atmosfären fortsatte att öka, och ökningstakten fortsatte att öka. WMO har inte tagit fram siffror för 2014 än, men i genomsnitt under 2013 var halten koldioxid i atmosfären 396 miljondelar (ppm).
 • Halterna av växthusgasen metan i atmosfären fortsatte också att öka. 2013 var genomsnittshalterna 1824 ppb (biljondelar), vilket är två och en halv gång så mycket som de förindustriella nivåerna.

Det enda positiva är att aktiviteten vad gäller tropiska stormar var lite lägre än vanligt under 2014, och detta är även ett av de områden där klimatforskningen fortfarande står och väger. Men annars går i princip allting åt fel håll, och verkligheten följer i stort klimatforskningens modeller.

Nu när vi ändå har en ny valrörelse, är det inte rimligare att målet är att bevara möjligheterna för att leva på jorden snarare än att expandera vår ekonomi och BNP-tillväxt? Kan vi inte bestämma att vi gemensamt ska ta ansvar för vår planet?

Som tur är kan vi inte vältra över hela det ansvaret på politikerna (då skulle det nog gå åt pipan), men vi kan försöka sätta tryck på dem att göra så mycket de kan, samtidigt som vi själva börjar ställa om våra liv. Ett bra sätt att börja är att inte köpa alla de där prylarna i julklapp.

Foto: Anja Jonsson/Creative commons