200 dagar återstår. Sedan startar det möte som kommer att vara avgörande för mänskligheten: Klimatkonferensen COP 15 i Köpenhamn den 7 till 18 december.

Det kommer bli fantastiskt spännande även om jag är rädd för att jag att kommer åka därifrån med en stor sorg i magen. Få tror att det mötet kommer leverera något som ens är i närheten av vad vetenskapen kräver.

Men ska det finnas någon chans över huvud taget gäller det att trycket utifrån blir starkt. Förberedelserna har visserligen pågått sedan i höstas, men klimatrörelsen är långt ifrån så stark som den borde vara för att klara av den mobilisering som behövs.  Vilket inte innebär att den inte kan växa sig stark under de 200 dagar som återstår. Fast då gäller det att fler engagerar sig.

Glädjande är att organisationer som tidigare inte brukar se sig som aktivistorganisationer, till exempel FN-förbundet och Diakonia, förbereder sig för att samla sina medlemmar och åka till Köpenhamn.

I morgon, 21 maj, öppnar bokningen till hotel och vandrarhem i Köpenhamn. Passa på att boka direkt. Klimatmötets bokningsorganisation har visserligen reserverat de flesta hotell och vandrarhem i Köpenhamn liksom hotell på Själland och i Skåne. Men mycket verkar redan vara uppbokat genom gruppbokningar som man kunna göra hittills.

Funderar du på att åka till Köpenhamn. Kolla in Facebook-gruppen Vi som tänker åka till klimattoppmötet i Köpenhamn december 2009!

Bill McKibben, grundare av 350.org, uppmanar till ökad takt i mobilseringen i en artikel i LA Times.

Klimataktions mobiliseringskampanj ”The Final Countdown”.

Den internationella mobiliseringssidan Countdown to Copenhagen.

 

Bloggat: SVT Ställ om Andreas Carlgrens tuffa uppgift

Media: USA och Kina i hemliga klimatsamtal, utkast til nytt avtal har släppts (Reuters)