G8-ledarna har enats om försöka hålla uppvärmningen under två grader. Är det bra? Att USA går med på detta är naturligtvis ett stort framsteg, men är tvågradersmålet i sig något att kämpa för?

Att bedömma olika temperaturmål kan bli rätt tekniskt. Dessutom är det omöjligt att säga var gränsen går för när klimatförändringarna blir ohejdbara. Men man kan närma sig denna fråga på ett annat sätt, med hjälp av sunt förnuft och försiktighetsprincipen.

I dag har vi 0,8 graders temperaturhöjning. Det har satt igång en snabb smältning av Arktis istäcke, vilket i sin tur höjt temperaturen i den Arktiska regionen mer än dubbelt så mycket som den globala temperaturhöjningen. Det i sin tur får Grönlandsisen att smälta allt snabbare. De högre arktiska temperaturerna skyndar också på upptiningen av permafrosten i Sibirien som gömmer en kolreserv, långt större än alla utsläpp som gjorts under de senaste 150 åren. Bollen är redan i rullning.

Detta sker alltså i dag, vid 0,8 graders uppvärmning. Vilka risker tar vi genom att låta temperaturen stiga ytterligare 1,2 grader?

I en färsk syntesrapport från de tusentals klimatforskare som möttes i Köpenhamn i mars föreslås inga nya klimatmål utan konstateras bara att riskerna med en uppvärmning på två grader är mycket större än de bedömdes vara för åtta år sedan. Framför allt kan de människor som redan i dag är hårt drabbade av klimatförändringarna förvänta sig en mörk framtid i en tvågradersvärld.

Inte så konstigt då att vissa länder propagerar för det säkrare 1,5-gradersmålet.

Kanske borde det långsiktiga målet sättas ännu lägre.

Det viktigaste just nu är att inte låta G8-ledarna och Fredrik Reinfeldt ge sken av att tvågradersmålet på något sätt är ett säkert klimatmål.

 

Mer läsning:

Jag rekommenderar denna artikel i New Scientist om händelserna i Arktis: ”Sea level rise: It’s worse than we thought”.

I Aftonbladet skriver jag i dag om klimatkolonialismen och särskilt den nya trenden att köpa jordbruksmark i fattiga länder.

Bloggat: Röda Malmö

Media: DN om G8-mötet, Sydsvenskan om G8-mötet, Per Kågeson på DN Debatt inför Köpenhamnsmötet, Ban Ki-moon är inte nöjd, inte heller miljörörelsen är nöjd